Au fost desemnați câștigătorii Hackathon Urban Cahul și Ungheni „Oraşul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine”

23 noiembrie 2020 – 22 de concepte/idei de modernizare a centrelor municipiilor Ungheni și Cahul au fost prezentate duminică seara la Hackathon Urban „Oraşul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine”. Echipele participante au venit cu idei variate: coridoare verzi cu iluminare smart, sisteme digitale de alerte, concepte de străzi shared spaces (zone „de întâlnire”) , sistem smart de evidență a locurilor de parcare, QR coduri de prezentare a monumentelor istorice, sisteme integrate de colectare și reciclare a plasticului, platforme online de transparență decizională și interacțiune cu cetățenii, mobilier urban inteligent. Evenimentul  este organizat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanţat şi ghidat strategic de Uniunea Europeană, implementat de PNUD şi UNICEF Moldova

“Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie reprezintă o agendă de transformare a  regiunilor Ungheni și Cahul ce beneficiază de investiții de aproape 23 milioane Euro din partea Uniunii Europene. Obiectivul principal al programului este de a îmbunătăți condițiile de trai și calitatea vieții. Altfel spus, oamenii sunt în centrul acțiunilor programului, iar evenimente precum Hackathonul Urban sunt o demonstrație excelentă a faptului că implicarea oamenilor este esențială pentru a determina schimbarea. Programul este încă la etapa incipientă de implementare și, în pofida provocărilor acestui an, sunt încrezător că va avea succes în stimularea dezvoltării inteligente, ecologice și incluzive a regiunilor”, afirmă Christian Ballarò, Manager de programe, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Ideile au fost prezentate de echipe în fața juriului format din experți de la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC, specialişti în tehnologii informaţionale, reprezentanţi ai primăriilor mun. Cahul şi Ungheni. Juriul a selectat câte trei inițiative câștigătoare din fiecare regiune.

Câştigătorii pentru Cahul:

EchipaDescrierePremiu*
Premiul 1: echipa „Smart Station”Staţii smart pentru transportul public dotate cu: panouri fotovoltaice, iluminare LED cu senzori, panouri informative digitale cu date despre traseul rutei, curiozităţi urbane, Wi-Fi gratuit, loc de încărcare a telefoanelor mobile, supraveghere video; reducerea accesului automobilelor, eliminarea parcărilor pe trotuare, limita de viteză 30km/h.  2.000 Euro
Premiul 2: echipa „Synergy”Bulevard pietonal mixt: zone clar delimitate pentru expoziţii, promenade, evenimente; dotate cu havuz interactiv, panouri informative digitale, expoziţii de artă modernă, mobilier urban şi spaţii pentru citit, jocuri, sport.  1.000 Euro
Premiul 3: echipa „IT4Cahul”Ghid digital interactiv E-Cahul:  aplicaţie digitală cu harta orașului, informații despre obiectivele turistice, locuri de cazare, restaurante, zone de agrement, calendarul evenimentelor.600 Euro

Câştigătorii pentru Ungheni:

EchipaDescrierePremiu
Premiul 1: echipa „Dezvoltăm Ungheniul”Dezvoltarea zonei Palatului de cultură: instalarea de bănci inteligente (conectate la Wi-Fi, dotate cu panouri informative digitale alimentate de la energia solară); crearea aleii busturilor personalităţilor notorii; havuz pedestru iluminat; construcţia unei tiroliene şi a traseelor suspendate; zonă off-road pentru ciclism2.000 Euro
Premiul 2: echipa „Ungheni Invest”Transformarea Pieței Independenței în zonă pietonală, multifuncțională: scenă pliabilă; zone de agrement (artă, muzică, workshop, junior), havuz pedestru, iluminare LED; pod de sticlă (terasă punte peste calea ferată); U-HUB (săli de conferinţă, oficii pentru start-up-uri, networking, business ateliere); mobilier urban smart: bănci conectate la energie electrică şi wi-fi, coşuri de gunoi inteligente, parcări multifuncţionale pentru biciclete, trotinete1.000 Euro
Premiul 3: echipa „Forţa Ungheni”IDA Ungheni (Inteligent, Dezvoltat, Atractiv): crearea IT Parc Ungheni (spaţii inteligente pentru rezidenţi IT, spaţiu de coworking, IHub pentru tineri, săli de conferinţă); E-Ungheni (platformă on-line de comunicare dintre APL şi cetăţeni); extinderea şi modernizarea pasarelei peste calea ferată; Made in Ungheni (centru comercial la nivelul subteran al Pieţei Independenţei)600 Euro

* Notă: premiile reprezintă gadgeturi și accesorii smart pentru membrii echipei.

Sunt impresionată de munca enormă şi dedicaţia cu care aţi lucrat în aceste trei zile la Hackathonul Urban. Ideile valoroase de modernizare inteligentă a municipiilor Ungheni şi Cahul ne vor ghida pe noi şi pe autorităţile publice locale în transformarea urbană a regiunii centru a ambelor localităţi. Vă încurajez să continuaţi a fi activ implicaţi în procesul decizional local şi să contribuiţi cu noi idei şi inovaţii”, spune Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Acesta este primul hackathon organizat în municipiile Ungheni și Cahul. 22 de echipe (câte 11 din fiecare regiune) formate din specialiști în urbanism, IT, arhitectură, soluții SMART au creat, timp de 3 zile, soluții de modernizare a regiunii centru a municipiilor Cahul și Ungheni. Participanții au fost ghidați de mentori experimentaţi din domeniile antreprenoriat, tehnologii informaţionale, arhitectură și urbanism, ecologie și sustenabilitate.

Toate ideile prezentate de cele 22 echipe vor fi transmise grupurilor locale de modernizare a centrelor municipiilor Ungheni şi Cahul pentru a fi examinate, unele urmând a fi incluse în Planurile de urbanism ale municipiilor. Precizăm că grupurile locale sunt formate din reprezentanţi ai APL-ului local, specialiști în arhitectură și urbanism şi au misiunea să  dezvolte un plan de urbanism local realist, orientat spre necesitățile oamenilor, care sunt identificate în cadrul consultărilor cu cetățenii.

Modernizarea și revitalizarea arhitecturală a centrelor urbane din ambele regiuni este una din activitățile complexe ale Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. Ea este realizată într-o manieră participativă, oamenii fiind resursele generatoare de idei.

Hackathonul Urban „Oraşul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine”  este organizat de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, în parteneriat cu Primăriile municipiilor Cahul şi Ungheni, Tekwill şi IHub Chişinău.

***

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. Euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Mai multe despre Hackathon Urban Cahul și Ungheni:

Perioada3 zile, 52 ore, 20-22 noiembrie
OrganizatoriProgramul EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat de UE, implementat de PNUD, UNICEF
ParteneriIHub, Tekwill, Primăriile mun. Ungheni și Cahul
RezultatSoluții pentru dezvoltarea economică a regiunilor prin metode inclusive și durabile.

Eşti pasionat de IT, urbanizare şi soluții smart? Înscrie-te, individual sau cu echipa, la Hackathonul Urban pentru Cahul și fii parte a echipei ce schimbă orașul în bine.

5 motive să participi la Hackathonul organizat de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie:

 1. Vei identifica soluții de modernizare a centrului municipiului Cahul
 2. Ideea ta poate fi inclusă în Planul de urbanism al municipiului Cahul și transpusă în viață
 3. Vei fi ghidat de mentori valoroşi, experți în urbanism, arhitectură, IT, business, soluții smart
 4. Vei acumula experiență în urbanism, arhitectură, soluții smart, design
 5. Echipele câștigătoare vor primi premii de 2000 EURO, 1000 EURO și 600 Euro în formă de gadgeturi și accesorii smart pentru membrii echipei.

Formularul de înregistrare poate fi accesat aici: https://forms.gle/YQYZJbLVoaWUkQ3b7

Evenimentul va fi desfășurat on-line.

Termenul limită pentru înscrierea în concurs este 18 noiembrie 2020.

Cunoaşte mai multe despre Hackathon Urban Cahul:

Context:

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, dă startul înregistrării pentru Hackathonul Urban „Cahul se schimbă pentru tine. Împreună cu tine”.

Hackathon similar va fi organizat concomitent şi pentru regiunea-cheie Ungheni. Evenimentele sunt realizate de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” ce susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții.

Hackathonul Urban Cahul vine să identifice cele mai potrivite soluții de modernizare a centrului municipiului Ungheni pe direcțiile: arhitectură, urbanism, ecologie și sustenabilitate, soluții SMART și antreprenoriat. 

Hackathonul este consolidat de exercițiile anterioare și concursul de idei pentru regiunile Ungheni și Cahul, cu implicarea activă a localnicilor și autorităților publice. Ca urmare, în fiecare localitate au fost identificate probleme majore și posibile soluții care ar putea ghida echipele în procesul de formare a proiectelor. Setul de materiale de suport este alcătuit din rapoartele în urma exercițiilor anterioare efectuate per regiune și rezultateșe concursului de idei pentru îmbunătățirea municipiilor Ungheni și Cahul.

Sinteza Grup de Lucru Cahul: Modernizarea Centrului

Acestea vor fi puse la dispoziția echipelor pentru o mai bună înțelegere a necesităților fiecărei regiuni.

Profil participanţi:

Vor fi selectate 6 echipe per regiune. Echipele vor fi îndrumate de mentori și experți din domeniile antreprenoriat, IT, arhitectură și urbanism, ecologie și sustenabilitate, iar timp de 5 zile vor lucra asupra proiectelor înaintate. Totodată, participanții vor avea suportul echipei de organizare și a facilitatorilor aleși pentru ajutorul și ghidarea echipelor de-a lungul evenimentului.

Sunt încurajați să participe atât locuitori ai regiunilor Ungheni și Cahul, cât și persoane externe, specialiști în domenii relevante dezvoltării regiunilor, specialiști IT și soluții SMART, antreprenori și startup-uri, experți în urbanism, arhitectură, ecologie și sustenabilitate. De asemenea, sunt acceptate atât echipe deja formate, cât și persoane independente care vor forma o echipă în cadrul evenimentului la sugestia echipei de organizare.

Participanții vor fi selectați în baza componenței echipei și experienței membrilor, relevantă pentru scopul evenimentului. Același criteriu se aplică și persoanelor independente.

Obiective:

 • Îmbunătățirea condițiilor de viață a localnicilor
 • Crearea oportunităților economice
 • Atragerea și menținerea investițiilor în regiuni
 • Îmbunătățirea aspectului vizual al municipiilor
 • Facilitarea accesului la servicii publice pentru cetățeni
 • Implementarea soluțiilor SMART
 • Dezvoltarea potențialul antreprenorial în regiuni
 • Sporirea competitivității regiunilor pe piața internă și externă

Temele abordate:

● Renovarea podurilor pietonale pentru râul Frumoasa

● Construirea în partea de est a orașului a unui turn de veghe (belvedere) pentru a vedea orașul de la înălțime

● Valorificarea galeriilor subterane (segmentul descoperit sub teatrul B.P. Hașdeu)

● Gestionarea transportului public utilizând soluțiile inteligente pentru informarea directă a locuitorilor și oaspeților orașului despre rutele de transport, orarul acestora, localizarea unității de transport, etc.

● Valorificarea resurselor de apă minerală

● Transformarea unor străzi în zone pietonale, pentru biciclete și transport nemotorizat

● Administrarea smart a parcărilor

Harta centrului mun. Cahul

Format:

Toate activitățile vor avea loc exclusiv online, incluzând întreg procesul de comunicare, perioda de lucru și dezvoltarea ideilor, prezentarea proiectelor, jurizarea și premierea. Activitățile vor avea loc prin platformele:

 • Zoom, pentru comunicare de grup, conferințe în grup
 • Sli.do, pentru votarea online
 • Miro, platformă de colaborare vizuale pentru echipe
 • Slack, comunicare internă pentru echipe
 • GitHub, pentru schimbul de date, vizualizare cod, dezvoltare software
 • Google Drive, pentru transmiterea fișierelor/informației

Mentorat:

Mentoratul va fi asigurat de către experţi din următoarele domenii :

 1. IT și SMART Solutions
 2. Urbanism
 3. Arhitectură
 4. Antreprenoriat
 5. Ecologie și Sustenabilitate

Reguli de selecție a participanților:

Sunt acceptați participanți:

 • Persoane individuale
 • Echipe deja formate
 • Cu experiență/domeniu de activitate relevant scopului Hackathonului: arhitectură, urbanism, IT, antreprenoriat, ecologie, sustenabilitate, soluții SMART, economie, finanțe.

Reguli de organizare a echipelor:

 • Echipele deja formate trebuie să aibă membri cu expertiză/domeniu de activitate în cel puțin 3 domenii menționate
 • Persoanele care aplică individual vor fi organizate în echipe de către echipa de organizare

Confirmarile de participare vor fi transmise pe 19 Noiembrie, până la ora 19:00.