Prezentare generală
Raionul Cahul este situat în partea de sud a Republicii Moldova, pe malul stâng al râului Prut. La nord, raionul are hotare administrative cu raionul Cantemir, la nord-est și sud-est cu localități separate ce fac parte din componența UTA Găgăuzia, la est cu raionul Taraclia, la sud cu Ucraina, la vest pe râul Prut cu România. Municipiul Cahul este situat pe râul Frumoasa la distanță de 175 km de municipiul Chișinău și la 60 km de Galați, România.
Prin porțiunea de 1200 metri pe litoralul Dunării este asigurat accesul la Marea Neagră și bazinul acvatic al Europei Centrale și de Est. Raionul are conexiune directă cu Uniunea Europeană prin România. Conexiunea se asigură prin intermediul celor 2 puncte vamale: Cahul–Oancea și Giurgiulești–Galați. La est raionul are conexiune cu Ucraina prin 2 puncte vamale: Palanca–Maiaki Udobnoe, inclusiv una feroviară — Giurgiulești–Reni.

Suprafața totală a raionului constituie 154,5 mii ha dintre care 98, 8 mii ha terenuri agricole, mii ha păduri și alte terenuri cu vegetație forestieră, iar ha ocupă resursele acvatice.
Relieful coboară în trepte de la nord spre sud și cuprinde la nord Colinele Tigheciului, în centru Câmpia Cahulului, iar la est depresiunile râurilor Cahul, Salcia și Ialpug. În partea de vest teritoriul este mai coborât și este reprezentat prin terasele vechi ale r. Prut, fragmentat de văi și vîlcele.
Populația
Conform datelor statistice de la 01.01.2016, numărul total al populației stabile a raionului Cahul constituie 124,6 mii persoane, ceea ce reprezintă 3,5 % din populația totală a Republicii Moldova, inclusiv 39,6 mii persoane (31,8%) — populația urbană a raionului și 85,0 mii persoane (68,2%) populația rurală a raionului.
Organizarea administrativă
Raionul Cahul este unitatea administrativ-teritorială alcătuită din 55 localități, inclusiv municipiul Cahul, 53 localități din componența satelor (comunelor), o localitate din componența municipiului — s. Cotihana, având o suprafață de 1.545 km² și o populație de 124600 de locuitori. În medie o localitate rurală pe teritoriul raionului este populată de 1550 locuitori, în 5 localități locuiesc mai puțin de 200 locuitori (Spicoasa, Greceni, Iasnaia Poleana, Sătuc, Tudorești) și maximum de 6009 locuitori în s. Colibași.
În medie pe raion la 100 km2 revin 3,5 așezări rurale, media pe republică fiind de 4,9 așezări/100km2.