Un lot de ajutor umanitar a fost deja livrat la adăposturile temporare din Cahul și Ungheni. Au fost oferite aparate electrocasnice, generatoare, convertoare electrice, aeroterme și lanterne. În următoarele zile vor fi donate 300 de paturi, 350 de saltele, 700 de seturi de lenjerie de pat, plapume și prosoape.

Este extraordinar să asistăm la generozitatea cu care populația Republicii Moldova i-a primit pe refugiații din Ucraina care fug de agresiunea rusă. Alături de multe alte căi de sprijin pentru Republica Moldova, Uniunea Europeană a oferit 100.000 de euro prin intermediul Programului  ‘EU4Moldova: Regiuni-cheie’, implementat de PNUD și UNICEF, pentru a fortifica capacitatea autorităților locale de a răspunde nevoilor emergente atât ale refugiaților, cât și ale comunităților gazdă. Acest lucru va contribui la integrarea incluzivă a refugiaților din regiunile Cahul și Ungheni”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Ospitalitatea comunităților din Cahul și Ungheni, care primesc și găzduiesc refugiați este remarcabilă. În parteneriat cu Uniunea Europeană, susținem eforturile autorităților locale de a asigura nevoile urgente. În continuare, vom facilita integrarea socio-economică și incluziunea refugiaților prin accesul la oportunități de angajare și servicii publice, precum și prin asigurarea coeziunii sociale în comunitățile gazdă”, a menționat Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

În regiunile Cahul și Ungheni sunt 24 de centre de găzduire a refugiaților, cu o capacitate totală de peste 1000 de locuri.