La Cahul, 16 producători de viță-de-vie și-au unit forțele pentru a crea Clusterul „Struguri de masă” – o inițiativă care le-a deschis oportunități de creștere, extindere pe piețele externe și acces la tehnologii moderne.
Fondat în 2021, clusterul a apărut din necesitatea de a spori vizibilitatea produselor moldovenești pe piața europeană și de a promova agricultura sustenabilă și de calitate.
„Clusterul ne-a permis să unificăm tehnologiile de producție. S-au îmbunătățit condițiile de export, iar negocierile privind prețurile s-au desfășurat mai eficient, în special datorită creșterii volumelor și diversificării produselor”, a menționat Sergiu Mihov, managerul Clusterului „Struguri de masă”.
De la Est la Vest: Deschiderea spre piața europeană
Înainte de război și pandemie, exporturile clusterului erau direcționate în principal către țările CSI. Cu sprijinul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, membrii clusterului au reușit să diversifice produsele și să acceseze noi piețe de desfacere.
Astăzi, 40% din producția de struguri de masă din Cahul ajunge pe mesele consumatorilor din statele membre UE.
„Piața CSI s-a schimbat, iar acum ne concentrăm pe accesul la rețelele de supermarketuri din România și alte țări europene. Aceste eforturi vor avea un impact semnificativ asupra exporturilor noastre”, a spus antreprenorul Petru Mihov.
Investiții UE pentru viitorul agricultorii din Republica Moldova
Cu o finanțare de 100.000 euro, obținută prin programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” , clusterul a investit în utilaje moderne, sporind capacitatea de producție și contribuind la crearea de noi locuri de muncă în regiune.
De asemenea, a fost modernizată o hală specializată pentru sortarea, ambalarea și depozitarea strugurilor în condiții optime, cu ajutorul unui sistem frigorific de ultimă generație.