Regiunea Cahul este considerată „leagănul” oieritului în Republica Moldova, asigurând în prezent 10% din tot șeptelul de animale din țară. Nicu Tudor este un cioban din Cahul. După 11 ani petrecuți peste hotare, el a investit banii agonisiți pentru a reînvia ramura oieritului, aflată pe cale de dispariție, în Republica Moldova. Astăzi, el este unul dintre cei mai experimentați ciobani din stepa Bugeacului, iar de mai bine de 26 de ani păstoritul este marea lui pasiune.
Nicu Tudor produce kavarma și brânzeturi de înaltă calitate: lapte de capră, urdă de oi etc. Produsele sunt 100% naturale și au cucerit inimile consumatorilor locali. Datorită cererii mari, activitatea sa de suflet s-a transformat într-o afacere.
Toți doritorii pot găsi produsele naturale marca „Stîna Baciului”, în magazinul specializat de carne și lactate pe care l-a deschis la Cahul.
Mândria ciobanului este că a reușit să-i transmită dragostea pentru păstorit și feciorului său, Denis. Împreună, muncesc ca să transforme activitatea oieritului într-o afacere profitabilă pentru familie și țară.
În viitor, Nicu Tudor planifică să-și dezvolte afacerea, iar creșterea cererii pentru produsele autohtone îl motivează să muncească în continuare cu dăruire.
Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).