În localitatea Colibași din raionul Cahul se desfășoară lucrări privind modernizarea pieței regionale Cu drag de Colibași. Lucrările de construcții au demarat la sfârșitul lunii august curent și au drept scop stimularea dezvoltării economice locale și crearea condițiilor favorabile pentru producătorii locali de a-și vinde produsele la piața din localitate. Lucrările de construcție sunt finanțate de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, implementat de PNUD și UNICEF, iar valoarea proiectului se ridică la 200 de mii euro, investiții din partea UE și contribuție din partea primăriei s. Colibași, raionul Cahul.

Piața regionala Cu drag de Colibași – model de abilitare economică durabilă (Colibași, Cahul) este unul dintre cele șapte proiecte de infrastructură desemnat câștigător în cadrul apelului de finanţare a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii comunitare de utilități și de prestare a serviciilor publice locale, lansat în aprilie 2022 de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie.

Odată cu modernizarea pieței Cu drag de Colibași, aceasta va activa 6 zile din 7, peste 90 de comercianți își vor vinde produsele, șase meșteri populari din zonă își vor comercializa producția în cele șase case rustice amenajate, cel puțin 28 de comercianți își vor realiza produsele lactate, ouă, carne în locuri special amenajate în hală. De asemenea, pentru comoditatea cumpărătorilor și producătorilor locali vor fi amenajate locuri pentru parcare și construite rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități și mamele cu copii mici.

Piața modernizată va fi pusă la dispoziția tuturor producătorilor de pe tronsonul Cahul- Giurgiulești, iar proximitatea acesteia de traseul național R-34, pe care circulă autocarele, mașinele de mare tonaj și autovehiculele vor crește volumele de comerț și creșterea veniturilor a producătorilor locali.

Potrivit Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie lucrările de modernizare a pieței presupun construcția unei hale interioare și exterioare, amenajarea teritoriului și a șase căsuțe rustice, montarea rețelelor interioare și exterioare (apeduct și canalizare, ventilare, alimentare cu energie electrică etc).

Lucrările privind construcția pieței regionale „Cu drag de Colibași” au fost demarate la finele lunii august curent și urmează să fie finalizate la sfârșitul lunii martie anul 2023.

***

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).