Fiecare GAL va primi asistenţă financiară nerambursabilă în mărime de 50.000 EURO, venind și cu o contribuție proprie de cel puţin 20% din valoarea grantului. Ajutorul financiar urmează a fi investit în proiecte de dezvoltare comunitară şi de creare de noi locuri de muncă în satele din regiunile Cahul şi Ungheni.

Sunt mândru să văd un nou rezultat al Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. UE investește aproape 23 milioane EURO în așa-numitele „regiuni-cheie” Ungheni şi Cahul. Acesta este un program inovativ ce îşi propune să stimuleze dezvoltarea economică incluzivă, verde, inteligentă şi durabilă. Sunt bucuros să accentuez importanta abordării LEADER în Republica Moldova, dezvoltată de UE ca şi iniţiativă de suport în lansarea la nivel local a proiectelor de dezvoltare, revitalizare a sectorului rural şi de creare a noi locuri de muncă. Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie este creat pentru cetăţeni şi noi astăzi celebrăm Grupurile de Acţiune Locală şi iniţiativele remarcabile de sporire a calităţii vieţii oamenilor. Permiteţi-mi să felicit câştigătorii şi să mulţumesc autorităţilor publice locale şi naţionale pentru faptul că suntem o echipă în această iniţiativă captivantă. Împreună suntem mai puternici!”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul acţiunii de înmânare a certificatelor de grant organizată astăzi.  

Acesta este primul apel de granturi pentru GAL-rile din regiunile Cahul și Ungheni organizat de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. Următorul apel destinat Grupurilor de Acţiune Locală din regiunile-cheie va fi lansat în 2021.  

Câştigătorii concursului de granturi, ediţia 2020, sunt Grupurile de Acţiune Locală „Lunca Prutului de Jos”, „Movila Măgura”, „Cişmeaua Sudului” şi „Valea Halmagei”. Ele au în componenţa lor 49 de localităţi rurale cu un număr total de populaţie de peste 85.000 de oameni. Create relativ recent, GAL-rile au reuşit să atragă investiţii şi să implementeze programe cu impact vizibil la nivel de comunitate datorită abordării europene LEADER, care e inovatoare și participativă, contribuind la reducerea dezechilibrelor economice și sociale și a disparităților dintre urban-rural.

Grupul de acţiune locală Lunca Prutului de Jos are doi ani de activitate. În această perioadă am reuşit să investim peste 60.000 de EURO în comunităţile noastre, în mare parte datorită finanţărilor Uniunii Europene. Acum ne propunem să susținem cel puţin 10 iniţiative locale, dintre care jumătate din sectorul privat. Proiectele propuse vor viza revitalizarea obiectivelor turistice, modernizarea și diversificarea ocupațiilor agricole și agroalimentare, ameliorarea calității serviciilor din domeniul cultural, social și educațional, priorităţi conţinute în Strategia de Dezvoltare a GAL Lunca Prutului de Jos”, a declarat Silvia Ştirbeţ, directoarea Grupului de Acţiune Locală „Lunca Prutului de Jos”.

Fiecare grup de acţiune locală beneficiar de grant va lansa apeluri locale de finanţare de proiecte care vor cuprinde comunităţile membre ale grupului.  

Ne bucurăm să sprijinim dezvoltarea rurală în Moldova prin abordarea LEADER – implementată anterior cu succes în alte programe de parteneriat UE-PNUD. Sunt încrezătoare că, lucrând împreună cu partenerii din Grupurile de Acțiune Locală din Cahul și Ungheni, vom diminua impactul pandemiei COVID-19 și vom ajuta comunitățile să se recupereze mai durabil, să își revitalizeze valorile și tradițiile locale cu ajutorul noilor tehnologii și expertiză. Acest lucru va stimula, firește, dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă în comunitățile rurale din Ungheni și Cahul”, susţine Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 32 de Grupuri de Acţiune Locală care acoperă 35 % din zonele rurale. 

GAL: parteneriat tripartit dintre reprezentanți ai sectorului public, antreprenorial și civic creat pentru a gestiona împreună procesele de dezvoltare locală a comunităților membre.

LEADER: abordare inovatoare, participativă care are drept scop reducerea dezechilibrelor economice și sociale și a disparităților dintre urban-rural. Programul LEADER (acronim francez: Dezvoltarea locală condusă de comunități) a fost lansat în statele membre ale UE în anul 1991. Primele inițiative LEADER au fost replicate în Republica Moldova în 2017 în cadrul unui program cu finanțare europeană.

***

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. EURO, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).