La Târgul Inițiativelor Civice organizat în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Europei au participat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Dima Al-Khatib, experți naționali, autorități locale și reprezentanți ai organizațiilor societății civile din Cahul și Ungheni.  

Prezent la eveniment Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiksz a declarat: Organizațiile societății civile joacă un rol cheie în consolidarea democrației și în susținerea valorilor europene. Prin intermediul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, Uniunea Europeană și partenerii noștri au oferit granturi pentru OSC-uri și au asigurat consolidarea capacităților lor. Acest sprijin a facilitat participarea OSC-urilor la procesele de bună guvernare la nivel local, a stimulat dezvoltarea socio-economică locală și a permis OSC-urilor să îmbunătățească accesul tuturor cetățenilor la servicii publice de calitate. Târgul Civic al Inițiativelor va oferi OSC-urilor o platformă pentru a-și îmbunătăți cooperarea și schimbul de cunoștințe dintre ​​regiunile Cahul și Ungheni”.

„Suntem curioși să aflăm mai multe despre activitatea organizațiilor societății civile din cele două regiuni-cheie și despre rezultatele obținute în domenii precum planificarea strategică, parteneriatele cu autoritățile locale și mobilizarea comunităților locale pentru a dezvolta localități prospere în Republica Moldova. La fel, suntem interesați de experiența de răspundere la diferite provocări, cum ar fi pandemia COVID-19 și, mai recent, prioritățile emergente de oferire a suportului pentru refugiați”,a menționatDima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova. 

Potrivit participanților, Târgul Inițiativelor Civice constituie o oportunitate pentru organizațiile societății civile (OSC) din Cahul și Ungheni pentru stabilirea unor parteneriate și platforme de dialog, care au rolul să consolideze activitatea acestora.  

La eveniment s-a discutat despre cooperarea OSC-urilor și APL-urilor în planificarea strategică, punerea în aplicare, monitorizarea și evaluarea politicilor de dezvoltare la nivel local, stabilirea unor parteneriate pentru dezvoltarea durabilă și creșterea economică a comunităților rurale, experiențe și practici de succes implementate la nivel local, dar și despre provocările comunităților locale și rolul OSC-urilor în creșterea rezilienței comunităților pentru a face față provocărilor, inclusiv implicarea lor în susținerea refugiaților din Ucraina. 

Târgul Inițiativelor Civice a reunit în premieră peste 20 de organizații ai OSC-urilor din regiunile-cheie, Cahul și Ungheni, la eveniment fiind organizată și o expoziție foto a inițiativelor civice din ambele regiuni, unde au fost prezentate principalele activități, proiecte și realizări ale acestora.  

***  

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, prietenoasă mediului, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).