Peter Michalko a vizitat și Grădinița nr. 8 Prichindel din Cahul, unde prin intermediul UNICEF au demarat lucrările de reparație capitală a clădirii.

La final de agendă, ambasadorul Uniunii Europene a vizitat doi beneficiari ai programului de granturi acordate prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală din raionul Cahul.

Vedeți un sumar al investițiilor Uniunii Europene în regiunea Cahul realizate până la moment în cadrul Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie:

Proiecte de infrastructură pentru a construi un oraș modern și sustenabil: 2 proiecte mari de infrastructură sunt în plină derulare în municipiul Cahul. Parcul central cu o suprafață totală de 6 hectare este renovat, iar un nou sistem de iluminare inteligentă va fi dezvoltat în curând în mun. Cahul.

Investiţii modernizare Parc „Grigore Vieru”Lucrări modernizare
453,240.38 Euro: Uniunea Europeană  
138,045.09 Euro: Primăria mun. Cahul 
90,000.00 Euro: PNUD Moldova
12.500 m2 pavaj, inclusiv pavaj tactil
8.000 metri borduri
10.000 copaci, arbuști, flori
40.000 m2 gazon
60 bănci noi, 70 – restaurate
40 piloni cu iluminare decorativă led Havuz muzical pietonal: 18 jeturi de apă, 5 metri înălțime, iluminare multicoloră

Cahul se schimbă pentru tine. Împreună cu tine: Oamenii sunt arhitecții schimbării și vin cu soluții de modernizare a mun. Cahul. O amplă campanie de comunicare a fost realizată în primul an de la lansarea Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. Peste 150 de idei de modernizare a mun. Cahul au fost lansate de locuitorii și iubitorii regiunii Cahul. 10 dintre acestea au fost scoase la vot public. Top 3 idei votate pentru Cahul sunt:

Renovarea Școlii sportive și deschiderea accesului pentru toți locuitorii: reparația  bazinelor de înot și a sălilor de sport2433
Reamenajarea Parcului central: zone tematice, alei în stilistică națională, iluminare, havuz, galerii subterane1853
Construcția de WC publice moderne și instalarea acestora în zonele aglomerate (piață, parc)1466

Recomandările populației sunt luate în considerare în procesul de modernizare a centrului mun. Cahul realizată de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie.

Dezvoltare economică pentru comunitățile rurale: Trei Grupuri de Acţiune Locală din regiunea Cahul au beneficiat de granturi în valoare de 50.000 EURO fiecare, oferite cu asistenţa financiară a Uniunii Europene. Grupurile de Acţiune Locală (GAL) „Lunca Prutului de Jos”, „Cişmeaua Sudului” şi „Valea Halmagei” au fost selectate în cadrul unui concurs de granturi lansat în 2020 de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. În total, 35 de micro-proiecte de dezvoltare sunt realizate în comunităţile rurale din regiunea Cahul. Iniţiative de promovare a turismului rural durabil, de dotare a grădinițelor cu echipament smart, de renovare a parcurilor şi a staţiilor de aşteptare a transportului public pentru a facilita mobilitatea comunitară; de sprijin pentru afacerile existente – dotarea cu echipament modern a brutăriilor, avicolelor sau mini-întreprinderilor de lactate – sunt lansate în satele din Cahul cu asistența financiară a Uniunii Europene. Noile proiecte vor crea cel puțin 15 locuri noi de muncă în cele 3 GAL-uri.

Asistență financiară pentru sectorul privat din regiunea Cahul: 14 antreprenori din regiunea Cahul beneficiază de granturi în valoare totală de 363.000 EURO, asistență oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat din regiune. Oamenii de afaceri au fost selectați în cadrul unui concurs desfășurat de programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” la care s-au înscris 140 de antreprenori din raioanele Cahul și Ungheni. 8 companii existente, 5 startup-uri și 1 inițiativă de antreprenoriat social beneficiază de granturi în valoare de 15.000 – 30.000 euro fiecare. Asistența financiară este utilizată pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerii, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunilor-cheie pentru noi investiții. Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediția I, acoperă domenii de activitate economică precum: producere de mobilă, croitorie, patiserie, obiecte de decor, materiale de construcție, agricultură, apicultură ș.a. Afacerile beneficiare de grant vor crea peste 70 noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în regiunea Cahul. Programul de granturi este însoțit și de activități de mentorat și instruiri gratuite pentru a stimula cultura antreprenorială a regiunilor cheie. Un nou apel de granturi pentru antreprenorii din raioanele Cahul și Ungheni, ediția 2021, s-a încheiat în luna iunie, dosarele depuse fiind la etapa de evaluare.

Modernizarea infrastructurii publice: 1.779.000 euro sunt investiți în localitățile rurale și urbane din regiunile cheie Cahul și Ungheni. Apelul de finanţare a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii comunitare de utilități și de prestare a serviciilor publice locale în comunităţile urbane şi rurale din raioanele Cahul şi Ungheni, cu asistenţa Uniunii Europene, a fost lansat în aprilie curent. 32 de propuneri de proiecte au fost depuse la concurs pentru ambele regiuni: 17 din Cahul și 15 din Ungheni.

Comunităţile sau grupurile de comunităţi din regiunile-cheie desemnate câștigătoare vor beneficia în acest an de asistenţă nerambursabilă în valoare de maxim 200.000 euro fiecare, acordată din fonduri europene.