Apel deschis pentru idei „Ideea ta pentru un municipiu european”

Statut:
Deschis
Data limită pentru aplicare:
30 aprilie 2022, ora 13:00 (GMT +03:00)

Identitatea urbană a oricărui oraș este definită, în primul rând, de centrul său – aleea centrală și bulevardul principal, care este inima și epicentrul activităților economice, civice și culturale. Este locul unde se desfășoară adunări publice, festivaluri și sărbători.

Iată de ce comunitățile locale din întreaga lume se preocupă foarte mult de designul urban și aspectul vizual al centrului orașului, acesta având un impact enorm asupra consolidării competitivității lor investiționale și economice. În unele orașe, centrul este împânzit de clădiri instituționale, hoteluri și bănci. În altele, predomină magazinele, cafenelele și restaurantele menite să creeze o atmosferă ospitalieră pentru ca oamenii să-și petreacă timpul acolo, cu o mare varietate de elemente de animație stradală.

Mai sunt orașe care și-au transformat centrul în piețe mari și vibrante, cu activități comerciale permanente. Însă, majoritatea orașelor europene au o identitate simbolică a centrelor lor, ceea ce le face unice și originale. Trebuie remarcat că majoritatea absolută a orașelor europene au reușit să creeze zone pietonale adaptate, care să îmbogățească viața publică pentru locuitorii lor și care să le îmbunătățească atractivitatea turistică. Conform principiilor societăților democratice, dezvoltarea centrelor orașelor este un subiect al deciziilor ascendente ale cetățenilor, modelându-le viziunea colectivă pentru construirea viitorului comun. Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, cu îndrumare strategică din partea Delegației UE în Republica Moldova, își propune să sprijine cele două municipii (Ungheni și Cahul) și localitățile învecinate ca să devină poli regionali de creștere dinamică și prosperă ai Moldovei, urmând principiile de transparență și responsabilitate. În acest context, Programul intenționează să sprijine municipiul Cahul în revitalizarea/ înfrumusețarea centrului orașului. Această activitate urmărește abordarea generală și obiectivele programului de a facilita creșterea socio-economică locală inteligentă, incluzivă, durabilă și integrată și a îmbunătăți nivelul de viață al cetățenilor.

Sondaj:

Ideea ta pentru un municipiu european

Loading ... Loading ...

Alte implicări:

Sugestii și opinii

Alte resurse:

Campanii

Evenimente

Istorii de succes

eu4cahul-logo-regiuni

Programul susține consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale incluzive și durabile și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor din cele 2 regiuni cheie: municipiile Ungheni și Cahul și localitățile învecinate.

Află mai multe