Clusterul „Struguri de Masă” din regiunea Cahul

Bugetul:
100 000 euro

Clusterul „Struguri de Masă” din Cahul este format din 16 producători agricoli, specializați în cultivarea strugurilor de masă de înaltă calitate.

Producătorii ambițioși și pasionați de ceea ce fac muncesc zi de zi pentru a aduce, pe masa fiecăruia, struguri proaspeți și sănătoși.

Până acum, prin rezultatele obținute, au fost valorificate din plin avantajele suportului Programului EU4Moldova și a cooperării în cadrul Clusterului.

Clusterul s-a concentrat pe creșterea competitivității sectorului vitivinicol în regiunea Cahul, mândrindu-se de succesele sale:

  • A fost modernizată hala de sortare și ambalare a Centrului de procesare a strugurilor de masă din localitatea Manta, un pas esențial în dezvoltarea infrastructurii vitivinicole regionale, astfel s-a instalat un sistem de condiționare și panouri PVC izolante, care contribuie la menținerea calității produselor în timpul procesării.
  • Au fost procurate 22 de cărucioare și 550 de lăzi pliabile, pentru recoltarea mai eficientă și reducerea pierderilor de calitate a strugurilor, diminuând considerabil timpul de transport.
  • Au fost elaborate noi etichete și ambalaje pentru vânzarea strugurilor și a celorlalte fructe din portofoliu, pentru gama de produse congelate, la export.
  • A fost achiziționat și instalat un cântar electronic pentru automobile, care facilitează măsurarea exactă a mărfurilor destinate livrării, contribuind astfel la optimizarea procesului logistic.
  • Clusterul a dezvoltat noi produse procesate și ambalate pentru a răspunde cerințelor pieței. Printre acestea se numără strugurii ambalați în caserole de plastic și pungi de hârtie, precum și strugurii ambalați în pachete de 5 kg și 10 kg pentru export. De asemenea, prunele sunt ambalate special pentru export, oferind produse de calitate superioară piețelor internaționale.
  • Membrii clusterului au participat la peste 10 traininguri pe diverse teme, inclusiv, viticultură, managementul clusterului, marketing, branding, vânzări, economie circulară, comunicare și negocieri, și sisteme de management al siguranței alimentelor bazate pe principiile HACCP.
  • Au fost create 5 locuri de muncă noi, inclusiv trei femei, contribuind la reducerea șomajului și la îmbunătățirea nivelului de trai pentru familiile implicate.
  • În urma eforturilor depuse, membrii clusterului au reușit să încheie 4 contracte de vânzare, contribuind astfel la creșterea accesului pe piețele internaționale. Aceste contracte reflectă încrederea partenerilor în calitatea produselor oferite de membrii clusterului și susțin dezvoltarea continuă a sectorului vitivinicol din regiunea Cahul.
  • Membrii clusterului au participat la evenimente naționale și internaționale, incluzând vizite de studiu în Polonia și participarea la Cluster Meet Regions în Iași, Reuniunea Clusterelor din România din Piatra-Neamț unde au avut loc întâlniri B2B și s-au stabilit relații importante pentru dezvoltarea viitoare.
  • A fost semnat un acord de colaborare cu un cluster din UE – BIONEST, cu stabilirea posibilităților de aplicare la proiecte, în comun, pentru dezvoltarea capacităților membrilor.
  • A fost creată identitatea vizuală a Clusterului Struguri de Masă din Cahul, incluzând un logo distinctiv și o pagină Facebook oficială, unde sunt promovate activitățile membrilor clusterului.
  • Au fost identificate noi canale de vânzare și rețele de distribuție care au condus la creșterea vânzărilor atât pe piața locală cât și la export (noi contracte de colaborare, cu parteneri din afara țării: Austria, Italia).

Clusterul „Struguri de Masă” intenționează să dezvolte în continuare acest sector, prin diversificarea gamei de produse și valorificarea potențialului de export în Uniunea Europeană.

Date de contact: 

Sergiu Tutovan

Manager Cluster

E-mail: sergtutovan@gmail.com 

Tel: +373 69132671

https://www.facebook.com/profile.php?id=100094546796951

 

Proiecte în derulare

Alte resurse:

Campanii

Evenimente

Istorii de succes

eu4cahul-logo-regiuni

Programul susține consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin facilitarea creșterii socio-economice locale incluzive și durabile și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor din cele 2 regiuni cheie: municipiile Ungheni și Cahul și localitățile învecinate.

Află mai multe